събота, 22 декември 2012 г.

Project Life/Проект живот

Project Life е начинание на Беки Хигинс, което буквално взриви скрапбук-индустрията преди години. Нейната първоначална идея много бързо се превърна в проект, след това в продукт, а вече и в цяла индустрия, която привлича все повече и повече съмишленици и последователи. Днес продукти за проекта се произвеждат не само от компаниите, с които работи Беки Хигинс, но и от много други производители. Всъщност спокойно може да се каже, че проектът вече е цяло движение. Идеята на Беки Хигинс да промени скрапбукинга и да го превърне в нещо по-семпло, ежедневно и не на последно място - евтино, явно беше точно това, от което индустрията имаше нужда в тези времена на икономическа криза.



Както неведнъж съм писала тук, основната идея на скрапбукинга е да разказва истории, илюстрирани със снимки - целта е да създадеш хроника на своя живот, като използваш обаче не дневници или фотоалбуми, а влагаш своя творчески поглед. Бизнесът обаче си е бизнес, а скрапбукингът в Америка се превърна в източник на сериозни доходи за производителите, така че въпросът вече не бе дали разказваш истории, а начина, по който го правиш. Страниците трябваше да са красиви, впечатляващи, с най-новите, актуални и модерни продукти. Скрапбукингът се превърна в хоби, което отнема време и е натоварено с много творчески и какви ли не очаквания. Започна да се превръща в изкуство. А изкуството плаши - кой има толкова умения и вярва, че създава само красиви, неповторими страници, които впечатляват всеки, който ги погледне.



Е, Беки Хигинс реши да промени това и зададе въпроса дали не можем да документираме живота си по-лесно и семпло. С албуми, снимки и истории, които не е нужно да бъдат  украсявани кой знае колко. За целта тя създаде серия албуми, в който могат да бъдат добавяни страници - т.нар.page protectors, в които да се слагат снимки и текстове. Просто снимаш, разпечатваш снимката, поставяш я в протектора, посягаш към предварително подготвеното картонче, написваш на него няколко реда и страницата ти е готова.


Много време се пазих от тази идея - харесваше ми като замисъл, в крайна сметка моят стил е точно толкова семпъл, но ми се струваше някак скучно и твърде документално, докато през изминалата година просто не спрях да правя скрапбук-страници. Ей така, отведнъж - в началото поради липса на време, а съвсем скоро, просто защото бях изгубила навика.


През последните месеци обаче често се питах как отново да започна да документирам живота на семейството си, защото, уверявам ви, именно скрапбук албумите са едно от нещата, които най-много пазя и са ценни за мен, докато не се сетих за проекта на Беки Хигинс. Защо пък да не опитам? - беше логичният въпрос. И всъщност възнамерявам да го направя - през 2013г. Все още се колебая дали да поръчам оригиналните продукти или да опитам да направя някакъв свой вариант, но обещавам да ви държа в течение.

Какво мислите за проекта? Допада ли ви като замисъл? Бихте ли опитали?


14 коментара:

Ири каза...

На мен ми изглежда много интересно. Аз от доста време искам да направя скрапбук албум, но все още не съм :). Ако откриеш някакъв друг вариант на този албум ще ми е интересно, и ще се радвам ако го споделиш с нас. Весели празници!

Petrа каза...

И аз бих опитала! Звучи много практично. Но определено предпочитам нещо по-евтино и по-достъпно!

Didi Georgieva каза...

На мен също много ми допадна идеята.Ще следя с интерес какво си намислила.Замислям се и за проект 365 дни защото дъщеря ми много обича да снима и беше очарована от идеята за нея.Дано успеем да я осъществим и много ще се радвам ако имаме и твоята подкрепа.

Addii каза...

Проекта е чудесен .На мен също много ми се иска да водя нещо подобно,но в никакъв случай ежедневно.От доста време ми се въртят разни подобни идеи и на мен ,но за съжаление нищо не съм реализирала все още.
Всички подобни проекти ми са много интересни и ги следя с интерес.

BEARKIS каза...

Като проект-да,определено съм "за",но ще използвам само личните си умения и добавки.Благодаря за споделянето,весели празници на теб и семейството!!!

Katya Kovacheva каза...

Ммм, много добра идея, особено в днешния свят, когато времето все не стига! Определено идеята ми допада и кой знае, може да опитам някой ден :)

Познавате ме като "Точица", "щурчо", "Елфи", "КрасИва" или може би не ме познавате? каза...

Ох,Тони...говори ми, говори...От толкова време отлагам започването на подоен албум..Тези дни си мислех..- от Новата година, ще започна..( а дали ще го направя, ще се разбере по-късно)..
На мен оригиналните материали много ми допадат, но със сигурност ще е скъпо хоби и ..може би ще заложа на собствените възможности.. за сега

Мария Стоянова каза...

Тони и аз съм планувала това за 2013 :-) Но ... аз намерих и по - евтин вариант и това са джобовете за снимки. Продават се на БГ пазара за канцеларски стоки. 10 - на бр. струват около 4 лева, а размера е почти еднакъв навсякъде ( А4 разделен на 4 или нещо такова ) Може би, могат да бъдат намерени и по големи, но още не съм си взела, защото все попадам на непознати марки, а по принцип всичките ми архиви от документи вкъщи са с материали на Leitz и толкова съм доволна от качеството, че ми се иска да открия точно тази марка за нещо толкова важно като спомените ни :-) Дано съм ти помогнала с идея, аз лично това реших да използвам, че много скъпи ми се сториха продуктите им, а журнал картите съм си ги подготвила вече с мой дизайн точно по размерите на тези, за които ти споменах.

Toni каза...

Май много сме ентусиазираните :)
Радвам се!
Мария, аз със сигурност не бих си поръчала техните карти, за албума също се колебая - имам такъв на American Crafts 12 х 12 инча, в който слагах скрапбук-страниците си и мога да използвам на първо време, но ужасно много ми харесват пейдж-протекторите и разнообразието им - на тях май няма да устоя... Знам, че ако потърся по-внимателно бих открила и тук някакъв вариант, но разликата в качеството е от земята до небето, уви...
Всъщност за мен най-важното е да си купя качествен фотопринтер, за всичко останало мога да намеря разрешение. Но рожденият ми ден наближава :))

dani's cards каза...

Тони,благодаря ти ,че сподели този проект с нас.На мен идеята много ми допада. Когато материалите са ''почти'' готови малко се губи от магията ,но плюса е ,че определено е по лесно и отнема по малко време- нещо което много ни липсва.От къде могат да се поръчат албумите? Мисля да пробвам ;-)

Toni каза...

Дани, ето от тук - http://www.scrapbookersinnercircle.com/shop-becky-higgins-project-life-uk-europe/, но доставката до България е убийствена... :(

Марина и Георги каза...

Страхотна е идеята :) Аз също бих пробвала. Това е добър начин да съхраниш спомени. Нямам търпение да разуча нещата и да започна.

Хубава вечер !!!

VioletCloudlet каза...

Нека се включа с идея... Прозрачният протектор може и сами да спретнем с малко повече страние и търпение. Дори и обикновен джоб А4 може да ползваме или каквото ви допадне и на машината да го 'разграфите' с шев! Ще стане оригинално като се замисля ;) А и тези 'пълнители за които казва Мими също може да се шият така че да се получават полета с различни размери и да се разчупи тази тяхна монотонност! Ще те следя с инрес, Тони ;)

Valchen каза...

На мен толкова много ми допадна идеята, още когато за пръв път попаднах в интернет пространството на този проект на Беки Хигинс и с голям ентусиазъм си поръчах няколко от отигирналните продукти от нейната серия - албума, кутията с малките картички и протектори. Нито за момент не съжалявам - независимо, че обичам сама да си правя скрапбук страничките и това за мен наистина е изкуство, но този албум е уникален и наистина става много бързо и въпреки че го притежавам от около 4-5 месеца бях си решила да го започна от началото на 2013 г., за да има някакво логично начало:-) Препоръчвам го с 2 ръце - както си писала по-горе разликата между нейните продукти и тези, които могат да се намерят тук е ОГРОМНА!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...