вторник, 31 януари 2012 г.

Видео - мини-албум за едно италианско пътуване


Ако знаете колко отдавна се каня да напиша публикация за мини-албума, който направих по време на пътуването ни до Италия  миналата година. И ето че тези дни, докато размишлявах каква да е темата на поредното ми видео, ми хрумна, да ви представя именно този албум.

Въпреки че не си падам особено много по мини-албумите - те имат начало, развитие и край, а аз, както и друг път съм споделяла, съм малко хаотична и разпиляна - поне що се отнася до творчеството, този албум ми е един от любимите проекти.

Вдъхновението за него се роди от онлайн-класа на Али Едуардс - Scrapbooking on the Road. Концепцията на този клас, съвсем накратко, е следната: ако ви предстои пътуване и искате да направите албум за него, не разчитайте на силната си воля да се заемете с проекта, едва след като се върнете и да свършите всичко наведнъж, а започнете подготовката от рано. 

Подгответе основата на албума си, взете го със себе си по време на самото пътуване, записвайте веднага впечатленията си от конкретния ден - посетените забележителности, опитаните ястия,  срещите, хората. Добавяйте касови бележки, картички, входни билети, билети от градския транспорт. Не забравяйте брошурите, менютата от ресторантите - въобще всички онези малки късчета материализирани спомени, които също са част от пътуването. По този начин, когато се върнете, единственото, което ще трябва да направите, е да разпечатате снимките си, да ги добавите към албума, да му придадете завършен вид с малко украса и воала - ето че вече си имате готов мини-албум, прекрасен спомен от едно пътуване.

Хубавото на този подход е, че не е нужно да разчитате на паметта си - споделените впечатления са съвсем свежи и непосредствени, а направата му няма да ви коства особени усилия, защото не е нужно да правите всичко наведнъж. Точно така постъпих и аз с този албум - ако искате да го разгледаме заедно, ето и видеото с неговото представяне:

16 коментара:

Chiges каза...

Ей, чудех се аз какво още ме спира да изхвърля всички споменати от теб малки доказателства :). Може някой ден да стигна и аз до финализиране на подобен проект :).

dani's cards каза...

Тони,албума ти е страхотен!Била съм в Италия няколко пъти ,но и още 100 пъти да отида няма да ми омръзне!Ходила съм и в градовете в и които и ти си била,и с тези снимки ме върна пак на едно прекрасно място!Не видях снимки от Рим, и ако не си била - горещо ти препоръчвам да отидеш!На мен там ми остана сърцето!
Видеото е много добро!Чакаме следващото!;-)

LaMartinia каза...

Eh, Toni, strahoten e! priznavam, che edva li shte imam tyrpenie da napravia sobstven - pazia razni neshta v kashoni i vse mi e jal da gi izhvyrlia:-) Prekrasna idea e tova!
PP - Mnogo ste hubavi;-)

Toni каза...

Chiges, аз пък толкова обичам да разчиствам... с този мой стремеж към минимализъм, че ако не беше този албум, всички билетчета/брошури/карти отдавна щяха да са заминали за боклука. Но ти пази твоите - наистина може някой ден да ти потрябват за нещо красиво :)

Дани, радвам се, че албума ти харесва. А в Рим, уви, не съм била. Всъщност и тази година се оказа най-неочаквано, че отново ще пътувам до Италия през май - този път в Южна Италия, но единственият ми досег с Рим ще е летището, където ще кацнем, за да се прехвърлим на полет за Неапол. Но непременно някой ден ми се иска да отида и там.

Toni каза...

Мария, следващия път започваш да правиш албума още по време на самото пътуване :) Аз не съм от най-организираните и прилежните, но този път благодарение на този подход, се справих.
И благодаря ;))

kami_bonbona каза...

Тони завиждам ти благородно :) Винаги съм искала да посетя тези градове и Милано задължително. Твоя албум е великолепен, благодаря ти за тази приятна разходка и чудесна идея за пътуванията.Аз по принцип събирам всички боклучета и нищо не изхвърлям, така че ще има материал.Поздрави още веднъж :)

avocett каза...

Толкова да ми харесват точно такъв тип албуми !
Благодаря, че го сподели с нас !

Maria Pepeldjiyska каза...

Много готин албум, Тони! Съхранил наистина прекрасни спомени по прекрасен начин!

Valchen каза...

O, толкова спомени имам от Рим, Париж и няколко градчета в Белгия, включително и билети от музеи, които така идеално ще паснат на такъв тип албум. Много ми хареса подхода предварително да подготвиш всичко и после само да попълваш! Досърбяха ме ръцете!

FanyCraft каза...

Идеята, която си взаимствала е интересна - да създадеш албума, докато трае самото пътуване. Ще предизвикам някой път сама себе си по този начин :)Аз лично съм решила да събера в албум странстванията ни през лято 2011 из България (и това да е първият ми пълноценен скрапбук албум), поприготвила съм някои неща за него, но така и не стигам да го започна истински...Затова - поздравления !:) А що се отнася до Италия - за мен е прекрасна! :)Още веднъж - поздравления и за идеята, и за реализацията и!

Маги каза...

О, сега като гледам този албум толкова съжалявам, че преди 3 години, когато ние със съпруга ми ходихме в Италия не съм се и сещала за подобно нещо. Това е страхотен спомен!Благодаря, Тони! Със сигурност ще ползвам идеята за някое следващо пътуване. :)

Addii каза...

Изключително приятно ми беше да разгледам този твой албум.Прекрасен спомен!

Handmade_by_MaDe каза...

Страхотна идея и много добро представяне!Хубави снимки на хубави места и хора :).Поздравления отново,Тони!Хубав ден от мен & I'll be back :)))

Le каза...

Увлекателен клип, Тони!

Аз не бих се справила с подобна задача. Само от градовете, които спомена в твоите думи - снимките, които си струва да подредя в албум са над 300, не бих могла дори да избера от тях,а от купчинките с билетчета и брошурки...също:)
Не мога да повярвам, че не си организирана и прилежна, линията ти..и реалността, която съм добила за теб от това, което споделяш тук,направо не го допуска


Наистина, много добро представяне!

Toni каза...

Благодаря ви за милите думи! А най-щастлива ще съм, ако съм вдъхновила някого да опита :)
Фани, чудесен проект си планирала. Ако го публикуваш в блога, с удоволствие ще разгледам направените страници. Желая ти успех!

bejko каза...

Тони благодарна съм ти ,че сподели тази тактика за правене на албум.Обикновено такива брошурки пазя по година двеи след това разбира се разчиствам в коша.Следващата седмица ми предстои пътуване и твоето видео дойде дочно навреме.Благодаря:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...