сряда, 6 февруари 2013 г.

Project Life - началото



Може би трябва да започна тази публикация с уговорката, че наистина се питам доколко и дали има смисъл от публикациите за Project Life и колко са реално хората, за които този проект би представлявал интерес. Всъщност може би не зададох правилно въпроса - дори и интересът да е факт, при положение, че да се снабдиш с продуктите за проекта в България е трудна мисия, естествено е да се запитам за кого тези публикации наистина ще бъдат полезни и интересни.

Но пък това е проект, който така е грабнал вниманието ми и който в този момент ми се струва толкова смислен и важен, че все пак искам да пиша за него - макар и непознат, и непопулярен, с надеждата да окуража някого да намери своя начин да опита.

Бях решила да се заема с проекта още в края на миналата година. Първоначалната ми идея бе да използвам продукти, с които разполагам под ръка и които да опитам да адаптирам. После обмислях да го направя в дигитален вариант, а накрая - съвсем спонтанно, все пак поръчах оригиналните продукти - албум, протектори и карти, които ви показах в това видео.

Когато пиша тази публикация, вече почти съм наваксала с пропуснатите седмици от началото на годината и ако има нещо, в което съм убедена, то е, че това е МОЯТ ПРОЕКТ. Моят начин да запазвам спомени и съхранявам снимки, емоции, случки, лица. Толкова е лесно, красиво и удобно. Знаете, че не съм човек, който си пада по трудоемки проекти, времеотнемащи занимания, сложни схеми. Обичам всичко да е лесно, семпло, подредено и красиво.
Е, това е начинът.

Днес съвсем накратко ще ви разкажа каква организация съм направила за проекта, а по-нататък ще споделям и повече подробности.

Както вече писах, в основата на този проект е създаването на семпъл албум, в който със снимки и истории да бъде пресъздадена хрониката на ежедневието ни. Тоест освен да разполагаме с материалите за проекта, трябва да правим снимки и да записваме истории - случките от ежедневието ни, които сме преценили за достатъчно значими, за да бъдат запазени на хартия.

Какво направих аз?

По отношение на снимките - за да се ориентирам по-лесно, имам папка на компютъра, озаглавена 2013г., а в нея отделни папки за всяка от седмиците през годината. Снимките са разделени по седмици, защото именно това е и подходът ми към проекта - отделна страница или две за всяка отделна седмица. От началото на годината всяка неделя вечер прехвърлям направените през седмицата снимки от фотоапарата и телефона в папката за съответната седмица.

По отношение на историите - използвам програмата I done this. Всяка вечер получавам имейл, на който отговарям съвсем накратко с това, което се е случило през деня. Уви, не мога да разчитам на паметта си дори и само седмица по-късно. А и се оказа, че най-малките и сладки подробности най-лесно се забравят.
След това в края на седмицата отварям чрез календара на програмата текстовете от изминалите седем дни. Копирам ги, прехвърлям ги във Фотошоп, редактирам и съкращавам  несъщественото и текстът за съответната седмица е готов. След това отварям папката за снимките, избирам най-добрите такива, решавам в какви размери да ги разпечатам и съответно го правя с домашния си фотопринтер.

Добавям готовите снимки и текстове в страниците от албума и ето че съответната седмица е готова.

Има още толкова много неща, за които искам да пиша, свързани с проекта, но не ми се иска публикацията да стане километрична и да ви отегча съвсем.

Не ми се иска и да задавам въпроса дали искате да продължа тези публикации, защото липсата на коментари може би малко ще ме обезсърчи, а аз определено съм решила да пиша за този проект. Много отдавна нищо не ме беше грабвало толкова, така че - очевидно е, ще пиша публикации за него, но, ако искате, споменете кое ви е най-интересно и любопитно.

10 коментара:

Елена каза...

Тони,чета и ти си възхищавам колко си организирана. Проектът е изключително интересен за мен, а обясненията ти показват колко всъщност е лесно да се справи човек с предизвикателството. Да не говорим как по този начин човек започва да открива все повече и повече интересни неща в ежедневието си, неща, на които не е обърнал внимание, които е забравил. Поздравления за проекта. Чакам с нетърпение да видя първите ти страници :)

Марина и Георги каза...

Здравей :) Радвам се, че си на линия и изпълнена с творения :)
Очаквам, да видя началото на проекта с видео материал :) :) :)

Хубава вечер!!

Plamnito каза...

Тони, на мен ми е много интересно какво се случва с твоят проект и преди всичко ти благодаря, че ме допускаш в твоят свят.

avocett каза...

На мен тези публикации са ми по-интересни дори и от картичките и всеки път много им се радвам!
Преди 2 години си бях поръчала албум и протектори, така си и стоят с 4-5 страници вътре. Покрай теб пак се запалих и си поръчах още протектори, подобни на тези от проекта.
Разгледах и оригиналните продукти, единствено английските надписи не ми харесват, но имам ли достатъчно мои пари, може да преглътна този си каприз и да си поръчам и карти.
Аз ще наблегна основно на документация на лятото, но и на пролетната ваканция, изобщо благодаря ти, че успя да ме вдъхновиш и отново да се мотивирам да поработя върху албума си!

Addii каза...

Тони,много ми е интересна всяка твоя публикация и почти винаги научавам нещо ново и интересно .Този проект също ми е много интересен ,така че с интерес ще те следя.

Dess V каза...

Страхотен проект! С удоволствие ще следя развитието му :)

honey_bunny каза...

Тони, със сигурност ще следя с голям интерес развитието на Project Life. Точно защото съм сигурна, че скоро няма да се мобилизирам да направя нещо подобно, ми е интересно да наблюдавам тази непозната за мен страна на скрапбукинга. :) Кой знае... покрай теб може и аз да се вдъхновя да импровизирам с нещо подобно, тъй като тази година ми предстои важно събитие. <3 :) Благодаря ти, че ни допускаш толкова близо и че споделяш този проект!

kenli каза...

Проекта е страхотен! Толкова е вдъхновяващ!А ти си съкровище! Ще чакам да се насладя на реализацията му. Гуш от мен!

Em каза...

Тони, с голяма нетърпение следа всяка публикация тук и гледам с голямо удоволствие клипчетата, които правиш! Проектът е страхотен! Честно да си кажа, ти ме запали, защото преди да прочета тук изобщо не знаех за него. А сега вече даже се замислям как ще поръчам на някой приятел в чужбина да ми донесе необходимите елементи! Смятай, колко си ме зарибила!!!
Прекрасно е, че си намерила проект, който да те вдъхновява и да те удовлетворява така :)

Гуш
Ем

Toni каза...

Ем, толкова хубаво ми стана, когато прочетох коментара ти. Много се зарадвах, че проектът толкова ти е харесал. Пожелавам ти в най-скоро време да се заемеш с него.

Кенли, много си мила. Прегръдки и на теб!

Honey, кой знае, може пък да се вдъхновиш да опиташ - сигурна съм, че след години ще се радваш, че си го направила.

Деси, Ади, Плами, Марина, благодаря ви!

Avocett, веднага ще си призная, че и на мен този проект ми е много, много по-интересен от картичките. И по-смислен. И по-значим. Поне такова е вътрешното ми усещане.

Ели, много точно си уловила същността на проекта - малките, ежедневни неща. Дребните случки, които обикновено подминаваме. И аз нямам търпение да споделя първите страници и впечатления.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...