четвъртък, 8 декември 2011 г.

Най-хубавите книги, които прочетох през 2011г.

В началото на 2011г. в сайта Goodreads, в който отбелязвам прочетените книги, се появи предложение да избера колко книги искам да прочета през тази година. Седемдесет ми се стори добра цифра, така че избрах именно нея, без изобщо да вярвам, че ще се справя и че действително ще прочета толкова книги. Е, в  началото на този месец съвсем неочаквано, отбелязвайки поредната прочетена книга, получих съобщение, че съм достигнала заветната бройка. Така че днес реших да прегледам 70-те книги и да подготвя тази публикация, в която да споделя с вас кои книги от прочетените най-много ми харесаха и впечатлиха. Книгите са подредени единствено по хронологичен ред и към част от тях добавям кратките бележки, които съм си отбелязала:


"Открито" на Андре Агаси

Не очаквах тази книга да ми хареса - нито имам отношение към тениса, нито особени очаквания към писателските възможности на спортистите. Колко само съм се заблудила. Книгата е чудесна, просто чудесна. Една наистина добре написана и вълнуваща история. Искрена, силна и завладяваща. Впечатлена съм от личността на Агаси. Но не е само това - тази книга ме накара да се замисля как често предполагаме, че истинският талант е достатъчен, за да изведе притежателя му в светлината на прожекторите. Не се замисляме за къртовския труд, за жертвите, за трудностите. Не се замисляме какво е коствало на "звездата" да стигне до върха. Мога още много да пиша за тази книга, защото наистина ме обогати. Препоръчвам я с чисто сърце.

"Крадци на лебеди" на Елизабет Костова 
 
Прекрасна! Една от най-хубавите и увлекателни книги, които съм чела. За мен бе истинско удоволствие.

 "На изток - в Рая" на Изабела Шопова

Чудесно написана книга!

 
Втората част на "Медальонът" на Галина Златарева

Съвсем случайно попаднах на тази книга в библиотеката и нещо моментално ме привлече в нея. Въпреки че не можах да взема първата част, започнах с тази с надеждата, че редът няма чак толкова голямо значение. Много хубава книга, макар и спокойно втората сюжетна линия - тази от наши дни, да можеше да бъде пропусната. Първата сюжетна линия - тази, свързана с Априлското въстание и Освобождението, обаче изцяло компенсира факта, че втората поне според мен е излишна. Изненадах се колко много неща не знам от българската история и се зарадвах, че от тази книга успях да ги науча. Не съм сигурна каква е частта на художествената измислица, но определено голяма част от фактите са действителни. Да видиш известните имена от историята ни от друга гледна точка, да ги почувстваш близки, реални - именно това е най-голямото достойнство на книгата.

"Кратка история на самолета" на Захари Карабашлиев

Рядко харесвам разкази, но тези определено ми допаднаха.

"Дефектен екземпляр" на Сара Кутнер
 
Прочетох тази книга буквално за няколко часа и горещо я препоръчвам на всяка една жена. За пръв път попадам на текст, който толкова честно и открито да говори за проблемите на депресията, паниката, пристъпите на страх. Макар че, Слава Богу, никога не съм имала сериозни такива проблеми, научих много от книгата. Искрено се надявам тази книга да бъде прочетена от всяка жена или момиче, които някога се се чувствали объркани, подтиснати, изплашени. За да знаят, че не са сами и че изход има.

 "Дългата разходка" на Стивън Кинг

  Не бях чела книга на Стивън Кинг от ученическите си години. Сигурно и през следващите десет няма да посегна отново към него. Но книгата наистина е удивителна, потресаваща, много силна, въздействаща. Малко след това пристъпих обещанието си и отново посегнах към книга на Кинг - "Долорес Клейборн", която също поставям сред най-хубавите книги, прочетени тази година.

 "Бяла като мляко, червена като кръв" на Алесандро д`Авения
 
 Не че не бих могла да открия недостатъци на книгата, но просто не ми се иска. Фактът, че бих я прочела отново е достатъчен, за да я сложа сред най-хубавите книги. 

 "Крадецът на книги" Маркъс Зюсак


"Случаят Джем" Вера Мутафчиева

Ако ви е интересно, в следваща публикация ще споделя и най-хубавите книги, които прочетох на английски език, като правя уговорката, че на английски чета само нехудожествена литература - за съжаление, познанията ми не са толкова задълбочени, че да ми позволят да се насладя изцяло на богатството на езика в художествените книги.

7 коментара:

Unknown каза...

Седемдесет е доста амбициозно, особено за работещ човек.
Четеш доста български автори.:)Аз бих се спряла на Избела Шопова. Тази дама умее да пише. Блогът и е много приятно място.
"Крадци на лебеди" на Елизабет Костова ми е е в много близките планове. "Историкът" много ми хареса.
Долорес Клейборн ми е абсолютно любима!
" Понякога, единственото, което остава на една жена е да бъде кучка." - цитирам по памет. :)

kenli каза...

Браво на теб! Завидна колекция от прочетени стойностни книги. Автобиографичната книга на Агаси и аз я прочетох вече 2 пъти. Наистина споделям твоите възгледи. Много дълбока и трогваща изповед на един прекрасен тенисист и човек. Все още продължаваме да следим работата му и тази на съпругата му, свързани с благотворителността.За мен и съпруга ми, двамата са истински легенди не само в спорта.

Lulu каза...

Тони, искрено ти благодаря за тази публикация. Част от книгите съм чела, но други не и ще ми бъде интересно да се запозная с тях.
70 книги за една година ми звучи много впечатляващо! Аз по принцип чета, но много рядко успявам да преборя и на половината на твоята впечатляваща бройка!

Toni каза...

Ще се радвам, ако публикацията ви насочи към книги, които и на вас ще ви допаднат :)

Маги каза...

Леле, Тони, 70 книги са си много впечатляваща бройка. Браво на теб! Не съм чела нито една от книгите в списъка ти, но си набелязах няколко.

малки неща каза...

Тони, браво, 70!!! Аз много обичах да чета книги, но ми се струва, че до 70 на година никога не съм стигала. През последните години много рядко чета художествена литература, а без нея сърцето закоравявало, казваше бащата на една позната :). Много ще ми е интересно да видя кои книги на английски са те впечатлили през изминалата година. Поздрави!

dalia каза...

Здравей, Тони, поздравления за чудесните ти творения и вдъхновения. Днес открих това разкошно място и с удоволствие се вдъхновявам от нещата, които споделяш. А 70 книги са си повече от достойно предизвикателство. Супер! Аз миналата година се предизвиках с 44 книги, но прочетох 27, а за тази бройката е по-реалистична 34 - ще видим :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...