сряда, 18 април 2012 г.

30-дневно предизвикателство: картичка № 6


В публикацията, в която стана въпрос за визуалния център на картичките, споменах и за баланса. Затова и реших днешната картичка да ми послужи като повод да поговорим малко повече за него.

Ако трябва да дефинираме баланса съвсем накратко, то бихме казали, че това е ефект, при който отделните елементи - в случая тези на картичката, се уравновесяват един друг.

Балансът може да бъде симетричен и асиметричен. За да не навлизаме твърде дълбоко в дебрите на дизайна, само ще спомена, че при симетричния дизайн, пример за който е и днешната картичка, ако си представим една ос, разделяща картичката на две, то елементите от двете й страни са напълно еднакви. При асиметричния баланс тази еднаквост и пълна повтаряемост на елементите липсва, но въпреки това усещането за баланс съществува, защото различните елементи имат еднаква визуална тежест, уравновесяват се един друг.

Ако се запитаме защо е нужно на картичките ни да има баланс, то отговорът би бил - за да създадем цялост. Балансът е антипод на хаоса, той създава усещане за ред, за композиция, а не за безразборно нахвърлени елементи.

И за да приключим днешния кратък урок по дизайн, нека кажем, че един от най-лесните начини да постигнем баланс е чрез повторение - повторение на елементи, форми, цветове. Именно повторението е в основата на баланса, то създава единство. А днешната картичка е пример за симетричен баланс, постигнат чрез повторение.


Р.S. Надявам се, че този тип публикации ви допадат и не са твърде скучни. Аз съм твърдо убедена, че без добър дизайн, няма как да се получи една хубава картичка, затова и от време на време ще отварям дума за това в блога. В същото време имайте предвид, че нямам никакви професионални квалификации, свързани с дизайна, и всичко, написано тук, е съвсем непрофесионално - почерпено единствено от собствения ми опит и наученото през годините.

16 коментара:

Addii каза...

Тони ,картичката отново е прекрасна!Мисля ,че твоите притеснения относно публикациите са напълно не заслужени,коментарите след тях го доказват.На мен ми е Изключително приятно да засягаш такива теми за композиция,баланс,и др. на картичките.
Хубав ден!

Анонимен каза...

Тони, определено всичко, което си написала е много тясно свързано с баланса и идеята за него. Аз, като човек, който е учил, чел и вобще това ми е нещо като хоби - немога да не се съглася с теб. По скоро бих допълнила нещо. Най - важна за баланса е представата на околните за него.
Тони, тази картичка е страхотна. Честно казано, ти си една от малкото, които успяват в изчистеното и семплото да бъдят креативни.

Svetla * каза...

Прекрасна е ! Цветовете са много свежи и както във всяка една от твоите картички с малко елементи си успяла да получиш съвършенство !

kami_bonbona каза...

Напълно подкрепям Клеопатра!!! Поздрави Тони, отново великолепна картичка.

dani's cards каза...

Тони, много нежна и прелестна картичка!Гледам я и не мога да и се нарадвам!Темите които засягаш за мен са полезни и всеки път научавам по нещо.Имаш страхотно чувство за баланс и усещане за цветове,за това и картичките ти са съвършени!

ра4е каза...

Еха!Това беше първото нещо което си казах,когато видях днешната картичка.Правиш страхотни картички и с интерес следя публикациите ти.Хубав и усмихнат макар и дъждовен ден ти пожелавам:)

От mjoy каза...

Картичката е страхотна!
Самата аз се захванах с изработаката на картички(любителски) отскоро и ми доставя огромно удоволствие! А съветите, които даваш са определено много полезни!

Boryana каза...

Тони, цветовете на тази картичка са невероятни!
Може изобщо да не си специалист на тема дизайн, но начинът ти на изказване е перфектен.

Kati каза...

Тони, днес сядам за пръв път пред от 6 дни пред компа и какво виждам - 6 прекрасни картички, с обещание за още четири пъти по толкова. Това може само да ме радва. Картичките и публикациите ти, уроците и съветите ти винаги ма карат да поспра за момент и да се замисля преди да направя следващото нещо. Много се изкушавам да се включа в това твое предизвикателство, но пък точно тези дни си обещах да намаля темпото с картичките по една или друга причина та ще си мисля...

Maria Tchotcheva каза...

Много е красива!

Veselina каза...

Чудесен пост, Тони, много красива картичка! Урокът ти, както и предишните, е много професионално поднесен за непрофесионалист! Поздравления!

Te4eto каза...

Ей тази ми харесва много :)
И довечера мнооого внимателно ще гледам черешката, да не изпусна МОМЕНТА. Успех!

Le каза...

Много хубави цветове!Някак нежно стои заради тях!

Относно баланса, интересно за мен е, че той се получава някак интуитивно и по усет.В повечето случаи се стремим към него(дори не само в изобразяването или подреждането на някакви неща).А пък още по- интересно е, че не балансът прави впечатление, а точно обратното. Веднага се забелязва, когато липсва баланс. Вероятно е в природата ни.
Аз не съм сигурна, че балансирам елементите по картичките си, в повечето случаи радиално поставям акцента си, но съм убедена следейки други автори разбира се, че баланс можеш да откриеш навсякъде, зависи кое ще съпоставиш едно срешу/спрямо друго.
Харесвам публикациите ти, много! Поздравления!

Toni каза...

Ле, знаеш ли, и при мен нещата се получават абсолютно инстинктивно. Един поглед ми е достатъчен, за да разбера дали една картичка "става" или не. Започнах да се интересувам от дизайн по-скоро, за да мога да облека в думи този си усет - да мога да го обясня.

Тече, и аз ще гледам с интерес - самата аз нямам никаква идея за кои точно картички става въпрос. Знам само, че ги е харесал от магазина на Мария и че са снимали там.

А на всички останали - благодаря ви!

Valchen каза...

Много нежна и красива картичка! И темата за баланса е много интересна!

Tania каза...

Изгледах тази вечер "Черешката на тортата".Картичките ти направиха голямо впечатление и се харесаха на гостите.На мене също ми харесват всичките,които съм видяла.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...