вторник, 5 април 2011 г.

Материали = Майсторство. Дали?


Картичката днес е направена по скеч от блога CPS. Банерите продължават да са актуални, а и са ми слабост, така че нямах никакви колебания дали да направя картичка по скицата. Моите знаменца са от готови стикери, което е очевидно, но го написах не за друго, а за да не създам у някой впечатлението, че съм положила кой знае колко труд, за да ги направя сама. 

Всъщност не обичам да съм саркастична, но ето че в момента проявявам сарказъм. Понякога просто не мога да се въздържа. Сега ще разберете защо. 

Случва ми се да прочета - и то, уви, често, че е много лесно да правиш картички, когато имаш хубави материали. Че истинското майсторство е в това да направиш картичка с подръчни средства. 
Позволете ми да не съглася. Или поне да не се съглася напълно. 

И аз съм правила картички с подръчни средства, и картички с много малко материали, и сега продължавам да правя картички, като опитвам да използвам това, с което разполагам, възможно най-рационално. И, да, действително, когато имаш хубави материали, е по-лесно да направиш хубава картичка. 
Но пък да поставяш знак на равенство между изобилието и майсторството, е несериозно. 

Майсторство е да направиш хубава картичка. Какви материали ще използваш е второстепенно. Никой не може да ме убеди, че и да разполагаш с всички материали на света, ако ти липсва частицата талант, ще успееш да направиш наистина хубава картичка. За съжаление, има много чуждестранни блогове, които са ярка демонстрация на това - прекрасни материали, резултат - задоволителен. Затова и когато прочета или чуя колко е лесно да правиш картички с готови материали, го чувствам почти като лична обида. Е, честно казано, не го преживявам толкова тежко, но наистина не ми става много приятно. Сякаш подценяват собствения ми труд. Да, вярно е, че използвам готови материали, да, вярно е дори и това, че не полагам кой знае колко усилия, но въпреки това картичките ми са такива каквито са, защото са направени от Мен, а не заради Материалите ми.

P.S. Не знам как успявам да напиша цяла публикация и в нея да спомена едно-единствено изречение за самата картичка. Май използвам картичките си само като повод да споделям мислите си :))

19 коментара:

Addii каза...

Според мен ,по въпроса много може да се говори и накрая пак няма да има само едно мнение.
Аз ще споделя какво е моето лично мнение по въпроса.Без капчица талант нищо няма да се получи,колкото и материали да имаш,но хубавите и разнообразни материали дават предимство за по-лесно постигане на желаното,а липсата им ,изисква много повече мислене ,как с наличното да постигнеш желания ефект,но и в двата случая се изисква талант и търпение!
Тони ,твоя талант е неуспорим според мен,картичките ти са показател за това!

Toni каза...

Ади, съгласна съм напълно с теб - хубавите материали действително дават голямо предимство и не е толкова лесно да направиш нещо наистина красиво при липсата на такива. Всъщност, ето това е един повод да поздравя всички, които все пак успяват.

Krasiana Kostova каза...

Най-хубавите мои картички се получават точно като нямам почти никакви материали...тогава наистина въображението ми работи на 100%:) Също така многото материали страшно ме объркват и раздвояват...
Тази картичка е много яка!

Биляна каза...

Съгласна съм и с двете:)Материалите в никакъв случай не са равнозначни на майсторство, но и Ади има право, че с повече материали, постигаш желания ефект по лесно. Но не може да се пренебрегва таланта, усе
та за съчетание на цветовете и елементите. Тони, чета публикациите ти, независимо дали са за картичките или не:)

Le каза...

Ще оцениш ли идеята ми да направя картичка със спирала в центъра на която пише "ти", на бял тънък лист с черен молив... или ще я оцениш ако го направя на бял релефен картон с голям грамаж, релефна спирала и прекрасен шрифт...

И ако сгъна бял лист и апликирам с цветени едноцветни триъгълничета...или го направя с хубавии тежки цветни хартии...?


Е без материали няма как, ако търсим качество, и ако искаме да въздействаме...можем да го направим по-лесно с качествени материали...
Можем и да не умеем да съчетаваме, но като си купим готов кит да създадем нещо красиво...
И това не бива никого да обижда, да дистанцира или да класифицира някой като майстор и чирак..

Toni каза...

Изобщо не ме разбирайте погрешно - обичам хубавите материали и ако на този етап ми се наложи да направя нещо с подръчни материали, никак няма да ми е лесно :))
Но продължавам да съм убедена, че не материалите са най-важното, а човекът, който ги използва. Били те подръчни или дизайнерски.

Ле, мога да ти дам десетки примери как от готов кит се е получила пълна безвкусица. Естествено, няма да го направя, тъй като моето усещане за вкус може да е различно от това на останалите, а не бих искала да засегна никого.

KalySto каза...

Разбира се че е по-лесно да направиш нещо хубаво с нещо хубаво т.е. с качествени материали, но познавам хора,които могат да съсипят и най кчачествената хария. Така че всичко опира до майсторлъка.Това че си сизбрала да работиш със скъпи и качествени материали ти коства усилия и средства, но пък прави стила ти уникален и това е нещото, което трябва да се оцени. За мен картичките ти са прекрасни (малко минималистични за вкуса ми), но могат да се познаят че са изработени от теб дори и да не са в блога ти - и това е ценното. Аз сега се впускам в картичкоправенето и като начинаещ изпробвам всичко. Това което целя е постепенно да намеря моята сила и стил и твоя блог ми показва че има надежда за това. Усмихнат ден !

Анонимен каза...

Привет,
Три пъти си изтрих съобщението, за да не прозвуча груба ... но не мога да разбера, защо изобщо някои хора правят такова сравнение и да - не смятам че да правиш картички с подръчни материали е геройство. Ако това носи удовлетворение на човека и той харесва това, което се получа - ок. Но да се омаловажава труда на някой с изречения за това, че използва качествени материали -не го разбирам.

Които не ми вярва, нека се пробва да направи дигитална картичка ;) в нета има много безплатни хартии и няма да му струва нищо.

Усмихнат ден на всички!

И за малко да забравя ... Тони, харесва ми, че си избрала да преобладава бялото за да изпъкнат другите цветове. Картичката ти ме накара да се усмихна :)

Devilkin

Maria Tchotcheva каза...

Страхотна картичка Тони! Създаде ми настроение за цялата седмица :) Мисля, че без талант, желание и любов не може да се направи нищо, дори и с най-качествените и скъпи материали.

kenli каза...

Не може да не се включа и аз и да изразя моето мнение по въпроса! Не че ме пита някой, но...
За да бъда честна много пъти тайно съм завиждала на тези от вас, които имате възможност да се докоснете до красиви и качествени материали.
Имам позната, коята покрай мен се запали по картичкоправенето и със заплата 2-3000 лв. Купи си наведнъж от всички онлайн магазини това, което аз месеци наред си заделях от заплатката,за да си набавя, дори и неща за които аз все още си мечтая...
И започна едно копиране и подаряване наляво и на дясно на вашите идеи.....
Няма една картичка лично творчество!
Аз няма да коментирам такова поведение, направете си сами изводите!
Талантът си е талант, нали?
Ще се прояви и в гората!!!

Lea L. каза...

This is so bright and cheery! I love the polka dots and fun banner! Thanks for joining us at the CPS Sketch blog this week! ♥♥♥

Nana каза...

Е, писах, писах и се затри. Уф
Хайде, като ми дойде пак музата ще се върна. :)

Nelka каза...

Прочетох публикацията ти рано сутринта и цял ден си мисля по въпроса.Не мисля, че има еднозначенен отговор, съгласна съм с мненията на всички-без доза талант или поне мъничко вкус няма как да се получи нещо красиво.Но пък и "красиво" за всеки е различно.Аз лично се радвам на всички картички. Дори и да не ми харесва някоя-този, който я е направил си я харесва и най-вече е вложил някакво добро чувство.Живота ни е достатъчно натоварен и изпълнен с негативизъм, но мисълта че точно в този момент някой, когото не познавам, занимавайки се с хобито си излъчва любов, мен ме радва.Така че какво значение има с какви материали е направена дадена картичка, нали е накарала някого да се усмихне?

Картичката много ми харесва, наистина създава настроение.

Toni каза...

Естествено е мненията да са разнопосочни. Спомням си как в началото си мислех - ех, да имах всички тези прекрасни материали - толкова ще ми е лесно да правя хубави страници/картички. И всъщност наистина е. Не коства толкова усилия, крайният резултат е по-впечатляващ. Но все пак целта на публикацията бе да изразя мнението си, че картичките са такива, каквито са, защото са направени от конкретен човек, а не заради материалите, които е използвал.

Да, Кенли, хубавите материали могат да бъдат използвани по какви ли не начини, включително и за копиране - и си напълно права, за какво творчество говорим тогава? Но, честно казано, и подръчните материали могат да се използват именно за тази цел. Така че пак опираме до човека, а не до материалите, които използва.

Май всички сме прави :))

Нана, с нетърпение ще чакам да прочета и твоето мнение.

Анонимен каза...

Страхотна семпла картичка.
Имам страничен въпрос - Какъв Фотошоп използваш?
Лека вечер!

~Gery~ каза...

Аз обичам да ползвам хубави материали.Ползвам ги не защото ме мързи да си направя хартия или нещо друго, вместо да използвам готова, а защото ми е кеф да имам материалите, които ползват американките.
България от край време е синоним на мизерия и за мен хобито е начин да се почувствам и аз човек.
В достатъчно други сфери на живота си се опитвам да правя от нищо нещо, нека поне тук да ми е красиво и точно такова каквото си го представям. Защото моите картички никога не бихда били това, което са ако по тях нямаше дизайнерски хартия, елементчета и печати. А именно това е, което на мен най-много ми харесва да ползвам.
Никога не съм изпитвала желание да правя нещо с базови материали, защото това за мен е тормоз, а не удоволствие.

Toni каза...

Гери, разбирам те напълно - и за мен да работя с качествени материали е истинско удоволствие. Дано всички някой ден имаме тази възможност.

А на въпроса - използвам Photoshop CS4.

Kristii каза...

Beautiful! I love all the bright color!!!!

Гранитогрес каза...

Картичката ви е страхотна.Имате талант да правите.Преди време майка ми беше намерила едно място където продаваха подобно ръчно направени.Имаше какви ли не.Бяха ми любими едни комбинирани хем картичка хем е като плик където може да поставиш парична сума като подарък и разбира се красиви картини от камъчета или пясък и място за пожелание, но уви този магазин го затвориха.Вие дали продавате картичките си?Надявам се да публикувате още свои творения.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...