събота, 15 декември 2012 г.

Най-хубавите книги, които прочетох през 2012г.

Eто че краят на годината наближи и дойде време да направя своята своеобразна класация на най-хубавите книги, които прочетох през 2012г., с кратките отбелязвания от Goodreads:


"Дванадесет странстващи разказа"  Габриел Гарсия Маркес

Споменавала съм, че не си падам особено по разказите, но Маркес си е Маркес, а точно тези са много силни и въздействащи.


"Оскар и розовата дама" Ерик Емануел Шмит


"Моето семейство и други животни" Джералд Даръл

Книга, която съм чела неколкократно в детските си години, и която препрочетох отново с огромно удоволствие.


"Чест" Елиф Шафак 

За мен най-хубавата от прочетените общо три книги на Елиф Шафак. Създава усещането за приказка, която приказка обаче не налага поуки и не издига на пиедестал доброто, потъпквайки злото. Приказка, в която нито бялото е твърде бяло, нито черното - толкова черно. Приказка на нюансите. Сюжетът е на семейна сага, разказана интересно и увлекателно, без излишен драматизъм и сладникавост. 

 
"Марли и аз" Джон Гроган

Прекрасна книга, която предизвиква и смях, и сълзи. Не само за любители на кучета :)


"Бойният химн на майката тигрица" Ейми Чуа

Прочетох тази книга буквално за часове, без да вдигна глава и разгръщайки страница след страница. Увлекателно и леко четиво, което обаче поставя въпроси и те кара да се замислиш. Какво от това, че нямам нищо общо с майката от книгата и че моите деца се радват на невероятно голяма свобода в сравнение с тези на авторката. Или че не съм съгласна с възгледите и методите й на възпитание. Хареса ми различната гледна точка по въпросите за отглеждането и възпитанието на децата. Хареса ми честността, чувството за хумор и самоирония. Определено интересно четиво. 


"Когато Господ беше заек" Сара Уинман

В началото книгата започна перфектно и имах усещането, че няма да я оставя, докато не стигна до края часове по-късно. В един момент обаче повествованието започна да куца. Замислих се какво става - аз ли изгубих интерес или просто авторката след така силното начало е започнала да се лута и в лутането си е решила да вкара в книгата всички възможни трагични сюжети - убийство, затвор, рак, атентатите на 11-ти септември... Наред с домашното насилие и хомосексуалността, които си бяха там още от началотo(а със сигурност пропускам нещо). Драма, поднесена в щедри дози, които авторката определено е можела да си спести.
Но пък нареждам тази книга в списъка, защото е първата й книга и оставам с надеждата за положително развитие - определено има потенциал. Освен това ми хареса начина на писане и езика й.


"Поверително от кухнята" Антъни Бурдейн

Въпреки че нямам никакви интереси в ресторантския бизнес, а готвенето не ми е особена страст, книгата ми бе изключително интересна и любопитна. Написана е с много чувство, лично отношение и себеразголваща искреност. Представя съвсем различен поглед към този бизнес, към начина на живот на хората, участващи в него. Любовта към храната и фактът, че авторът не просто обича, а живее с работата си са очевидни. А аз обичам да хвърлям поглед към неща, за които доскоро съм нямала представа, от гледната точка на човек, който изпитва към тях истинска страст. Като цяло книгата много ми допадна.

P.S. Ако сте чувствителни към циничност и грубост, книгата със сигурност няма да ви хареса :)





"Сестра" Розамънд Лъптън


"Стая" Ема Донахю


"Шантарам" Грегъри Дейвид Робъртс

За мен единственият недостатък на тази книга е, че е ужасно дълга и на места - досадно подробна. В последната третина имаше страници, които директно прескачах - в противен случай просто нямаше да ми издържат нервите да стигна до края. Но пък имаше пасажи, на които съм се смяла с глас и такива, които препрочитах, имаше моменти, в които очите ми се затваряха, но не исках да спра да чета, други, в които ми ставаше ужасно тъжно и трети, в които ме побиваха тръпки. Вълнуваща книга.


"Стъкленият замък"Джанет Уолс

А в момента чета "22 ноември 1963" на Стивън Кинг и със сигурност, когато я довърша, ще я отнеса на челно място в този списък. 

  
А кои са най-хубавите книги, които вие прочетохте тази година?

4 коментара:

district2 каза...

Винаги е хубаво, когато прочетеш нещо смислено и ти достави удоволствие.
Заинтересува ме много тази книга - Бойният химн на майката тигрица и непременно ще я потърся от някъде. След като моят e-book reader ми направи гадния номер да се счупи и да не ми признаят гаранцията, книгите които съм прочела, са доста по-малко от желаното, но и тази година се докоснах до доста автори, от които отбелязвам - "Изворът" и "Атлас..." на Айн Ранд(най-после я намерих, а път "Изворът" си го купих).За някои от книгите съм писала в другия си блог, а сега съм награбила три тома едновременно - "Паула" на Исабел Алиенде, "Пурпур" на Александър Томов и нещо доста нетипично за мен - "Нюйоркски хроники" - чиклит отвсякъде.
През лятната ваканция, макар и с доста голямо закъснение прочетох "Бариерата" на Павел Вежинов. То за книги може много да се пише...Важното е да се чете.

Диляна каза...

Страхотен списък с разнообразни книги :-) Аз съм голям фен на Шафак. Книгите и се четат с лекота и оставят хиляди въпроси :-) Не знам обаче дали Чест или Любов е моят фаворит :-) Впрочем си изтеглих Любов на английски и мислех да я прочета отново. Струва ми се, че ще успея да я погледна през друг поглед, макар и българския превод да е достатъчно добър :-)

Аз май по-добре да не казвам какви книги съм прочела тази година, защото не са много, не и художествените :-) Прочетох десетки, свързани с дипломната ми работа, африканската проблематика, религията и конфликтите в Судан и т.н.

Прочетох и 2 от трилогията 50 shades of grey, което не знам дали е за казване :-D Може би от любопитство покрай целия отзвук, който породиха книгите, реших да ги прочета и аз... За първи път попадам на толкова зле написана книга, която е прочетена от толкова много хора. Всичко в тази книга е в ужасно големи дози и на човек му се иска да я захвърли, но се чудя защо ли не го прави :-) Аз успях, макар и чак на третата част :-)

Toni каза...

district2, Исабел Алиенде ми е любимка, а "Паула" - една от най-силните й книги. Дано ти хареса и на теб. Приятно четене!

Диляна, със сигурност дипломната ти работа е била на интересна тематика. При мен, уви, студентските години са отдавна зад гърба ми, така че мога да си позволя, поне в извънработно време, да чета, каквото ми душа поиска :))
А със "Петдесет нюанса сиво" и аз се изкуших - прочетох първите две части, дори и третата в момента е у дома, дадена назаем от приятелка(както всъщност и първите две). Посредствено като качество четиво, което обаче отвлича вниманието от ежедневните грижи. Определено става за разсейване и почивка :)

Анонимен каза...

golden goose sneakers outlet
bape
cheap hermes belt
supreme hoodie
golden goose

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...