сряда, 21 декември 2011 г.

Как да правим бързо и лесно картички - основата


Рядко в този блог може да видите богата, изпъстрена в много цветове, разкошна картичка. Възхищавам се на хората, които умеят да правят такива, без да излизат от рамките на добрия вкус и които превръщат дори претрупаността в предимство. Аз не съм от тях - семплите и минималистични картички са тези, които правя с лекота и удоволствие. И не че не експериментирам, но рано или късно отново се връщам към тях. Този ми опит ме наведе вчера на мисълта за серия публикации, в които да опитам да разнищя процеса на направата на една минималистична картичка и в крайна сметка да споделя своя опит за това как да правим бързо и лесно картички.

И така, днес ще започнем с основата. Не знам дали сте забелязали, но ако се върнете назад и разгледате отново картичките ми, ще установите, че голяма част от тях - всъщност почти всички, имат в основата си два цвята - бял или бежов/крафт. Това са цветове, които се съчетават прекрасно с всички останали и с тях имам свободата да използвам за картичките си всякакви цветове декоративни хартии. Нещо повече - белият и бежов цвят са дотолкова неутрални, че позволяват върху тях да се наслагват всякакви видове десени, включително и по-ангажиращи такива.

Всъщност нямам нищо против и останалите цветове - син, червен, зелен и т.н., но от личен опит съм се убедила, че започна ли картичката си с основа в такъв цвят, довършването й ми отнема много повече усилия и време. Съчетаването на цветовете, изборът на хартии и елементи се превръща в трудоемък процес, който изисква повече обмисляне и експериментиране. Не че в тях има нещо лошо - просто в случая говорим за това как да направим картичка бързо и лесно.

Затова и моят първи съвет е - изберете основа в неутрален цвят. Белият цвят е личният ми фаворит, а крафт-картонът следва плътно след него. Тази основа ви дава свобода, която другите цветове не ви позволяват. Освен това на нея всички останали цветови съчетания и елементи изпъкват по-силно и оказват по-пряко въздействие. Опитайте :)

5 коментара:

Le каза...

Не знам за основите и кое в картичките с тях е бързо и лесно, но знам, че се радвам, че видях български надписи по твоите картички. Наистина, приятно ми е да се върна и да ги погледам пак.

Maria каза...

А какво значи "разкошна картичка" ?
Харесвам твоите /извини за свойското обръщение/, защото са семпли, изчистени и казват това, което трябва :)

Toni каза...

Ле, знаех си, че ще ти направи впечатление. И друг път съм писала, че за съжаление кирилизираните шрифтове са много по-малко от тези на латиница и не ми дават такава свобода при надписите.

Мария, хубав въпрос - може би под разкошна в случая визирах картичките с повече елементи, богати на детайли, малко разточителни, каквито моите със сигурност не са.
Благодаря ти за милите думи!

dani's cards каза...

И друг път съм го казвала (писала)-обожавам картичките ти!
Стилът ти е страхотен и съм сигурна ,че бих го познала и без да е твоето име отдолу!
Благодаря за съвета!Ще се пробвам,но едва ли ще се получи толкова красиво като при теб!
Весели празници!;-)

Toni каза...

Дани, благодаря ти!
Твоите картички са чудесни, така че изобщо не се съмнявам в успеха ти :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...