сряда, 28 септември 2011 г.

Бройката има значение


Ще започна днешната публикация с един въпрос, а малко по-нататък ще научите и защо реших да ви го задам. Въпросът е: кои са нещата, които наистина обичате да правите?
Помислете добре. Всъщност само мисленето в случая няма да е достатъчно. Вземете лист хартия и напишете на него всичко онова, което ви носи удоволствие и ви се струва, че може да правите всеки ден, до безкрайност, без умора или напрежение. Може да включите в този списък всичко, абсолютно всичко - обичам да чета, обичам да ям шоколад, обичам да рисувам, обичам да снимам, обичам да пътувам, обичам да пия кафе, да правя картички...

Готови ли сте?

Сега прегледайте списъка отново. Вижте всички онези занимания, които ви радват и въодушевяват. Изберете две-три от тях - най-любимите ви.

Идва ред на интересната част - какво ще кажете да ги превърнете в още по-важна и неразделна част от живота си?
Как ли?
Като ги превърнете в своеобразен проект.

Да речем, че готвенето ви носи огромно удоволствие - да опитвате нови рецепти е предизвикателство, което прави дните ви по-цветни и интересни. Тогава какво ще кажете за това да се заемете с проект, свързан точно с готвенето и да си поставите определена цел - например да изпробвате 100 нови рецепти на сладкиши или да направите 50 различни торти.

Или пък обичате да снимате и фотографията ви е слабост. Тогава защо да не се заемете с проект 100 усмивки, чиято цел ще е да запечатате 100 усмихнати човешки лица или пък 50 автопортрета, като направите 50 снимки на собствената си персона. Или пък хиляда пейзажа - това си е доста амбициозно, нали?...

Ако обичате да правите картички, може да започнете проект 500 картички.
А ако пътуването ви е страст, да се замете със задачата да посетите
50-те най-интересни града в света.
Ако пък страстта ви е шоколадът,  един проект да опитате двеста различни вида шоколад, ще е повече от добре дошъл.

Възможностите са безброй, а проектите зависят само и единствено от това, което наистина обичате да правите.

В тези проекти не е нужно да има никакви правила, нито крайни срокове. Едничката им цел е само и единствено забавление. Така че, да се заемаме за... "работа" :)

6 коментара:

bejko каза...

Ех ,че вкусно звучи!И със сигурност ще я опитам:).Ще пробвам и от всичките неща м/у които се разкъсвам бих могла да отделя повече време за 1-2.Разбира се цедката ще е твоят метод!Поздрави!

bellnell каза...

Пак ме вдъхнови! Обаче ще помисля по съвета ти, с лист и молив в ръка. Много благодаря!

Valchen каза...

E, страхотна идея! Да се заемеш с нещо любимо със сигурност може да вдъхне много позитивни емоции в ежедневието!

Dimi каза...

Знаех си, че като вляза в блога ти, там ще ме чака поредната интересна статия.
По темата, обичам...не- обожавам шоколад! Но поради естетически причини ще се въздържа да опитам 500 вида. :)) Шегата на страна, ще си помисля и определено ще се пробвам, идеята е супер и ще ми въздейства добре психически да се захвана с нещо подобно.

Unknown каза...

:)) Тони, усмихна ме ... аз съм от тези, които обичат да си поставят цели и да ги гонят до дупка, но определено точната бройка на нещо ... леко ме плаши :) Моят начин е "проектите" ми просто да са част от ежедневието ми без това да е на всяка цена, за да не ме отегчи ... някаква необходимост или просто да се налага да отбия номера :) И така ... това го разбрах при стартирането на проекта "365" ... сега както и преди снимам повече, но не е просто защото днес трябва да имам снимка, ако не ми се снима, не снимам :)
Успех с твоите два проекта и с голямо удоволствие ще надничам при теб :) Поздрави!

Toni каза...

Усмихвам се, като чета коментарите ви - наистина има нещо леко плашещо в това да превърнеш любимите си неща в проекти. Но пък експериментите са ми слабост:)) А това, че голяма част от проектите ми не достигат до своя край, не ме притеснява никак. Винаги има нещо друго интересно, с което да се заловя.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...