петък, 14 януари 2011 г.

Проектът 365 и скрапбукинга

И ето че дойде време да разкажа за другото си хоби - скрапбукинга. Много от вас със сигурност знаят какво представлява, а за тези, които повдигат учудено рамене - скрапбукингът е хоби, в което чрез снимки и думи разказваме истории. Това е най-кратката дефиниция, която успях да измисля. Ако се разровите в интернет, ще откриете хиляди сайтове и блогове, посветени на него и ще видите какви ли не страници - от такива, истинско произведение на изкуството до минималистични страници само със снимки и текст. В Америка скрапбукингът е бизнес с добри продажби, а продуктите, които се предлагат, са най-разнообразни и изкушаващи. Въпреки че скрапбукингът освен хоби е и изкуство, и бизнес, за мен най-важна си остава същността му - начин да запазя моментите от живота в думи и снимки. Занимавам се със скрапбукинг от няколко години - правя страници от хартия (предимно) и от време на време дигитални скрапбук-страници. Разпечатвам и последните и поставям всички в албуми като този:


Това, мисля, е вече седмият албум, а преди дни започнах и осми. Около 350 страници истории, случки, пътувания, мисли, празници, срещи и какво ли още не - от всичките ми хобита скрапбукингът очевидно е голямата ми страст :)

Не отварям дума за скрапбукинга случайно, а защото той е тясно свързан с Проекта 365 дни. Всъщност си мисля, че ако не беше той, едва ли щях да се заловя и с това да снимам всеки ден, още по-малко пък да записвам историите на деня под тези снимки. Скрапбукингът ме накара да обръщам внимание на малките неща, да ценя моментите от ежедневието. А какво друго е проектът 365 дни ако не един вид отдаване на почит към това, което ни се случва сега, с мисълта да го запазим в снимки и думи за бъдещите дни.

Обещах и изпълнявам обещанието си да споделя скрапбук-страници със снимки от Проекта 365 дни. Всъщност през последната година почти всичките ми страници са с именно такива снимки и текстовете към тях. Част от страниците са наистина лични и няма да се почувстам удобно да ги направя общо достояние, но и от тези, които ви показвам, ще придобиете добра представа. Ето две такива страници с необичайно малко за мен текст - по принцип изобщо не съм така лаконична нито в текстовете към снимките, нито в скрапбук-страниците си, но подбрах тези, защото са ми от любимите и като дизайн, и като настроение:

5 коментара:

Addii каза...

и двете странички са страхотни

Маги каза...

Много са хубави страничките. Втората страничка е много сладка и мила.
Много ми е интересно да разглеждам такива странички. Аз не съм особено добра в правенето на скрабук албуми, а фотошопа го използвам за съвсем елементарни неща. Така и не можах да се науча да работя с него.

малки неща каза...

Тони, аз нещо съм се замислила да се пробвам да направя скрапбукинг албум на нашето съкровище. Снимки вече събирам, но като се стигне до това как да започна със скрапбукинга става доста весело. Има ужасно много информация, в която ми е доста трудно да се ориентирам, а аз искам да си направя един по-семпъл албум без да навлизам в детайлите на перфектния скрапбукинг, та за това питанката ми е - какъв картон използваш за основа на страниците (може би грамаж и вид на картона - ти ще прецениш как точно да го опишеш най-добре), с какво лепило залепваш снимките (това, което си писала за правенето на картички важи ли тук?), текстът върху по-лека хартия, за да минава през принтера, ли изписваш; гледайки първата ти снимка ми изглежда, че слагаш картончето с определеното събитие в пластмасови джобове - това така ли е и имаш ли някакви изисквания към пластмасовия джоб - в смисъл, че май като се съхраняват снимки за по-дълго време е добре това до което се докосват да бъде с определена киселинност или нещо такова (не знам дали това е така, но реших да те попитам, тъй като съм срещала за други проекти тук-там такова изискване). Май това е. Ако можеш да ми препоръчаш някой уебсайт, към който да се насоча на първо време ще ти бъда благодарна. Поздрави и ти благодаря предварително.

Toni каза...

Мира, колко много въпроси само си ми задала :) Започвам да отговарям подред: в самото начало, когато започнах да правя скрапбук-страници, използвах картон с размери А4, който купувах от книжарниците тук - не съм сигурна за точната дебелина, а готовите страници слагах в по-плътните найлонови джобове и в твърдите, дебели папки - как ли се казваха точно... През последните години обаче си купувам материалите от чужбина и перфектният за мен вариант са картоните, page-protector-ите и албумите на American Crafts. Сайт, който ги предлага и доставя до България, е Sarah's Card. Изполвам сухо лепило, продавано по нашите книжарници - не залепва кой знае колко здраво, но протекторите са много плътни и прилепнали и няма никакъв проблем. Що се отнася до принтера - няма проблем с разпечатването на текста на картоните - те не са твърде плътни.
Имам една идея за теб, която може да ти свърши работа - поне в началото: да използваш от малките албуми за снимки, от едната страна слагаш съответната снимка, от другата картонче с разпечатан текст и евентуално някаква семпла декорация - http://cathyzielske.typepad.com/.shared/image.html?/photos/uncategorized/2008/11/04/siss080024a14a.jpg
Ако имаш още въпроси, насреща съм. А при интерес, мога да подготвя и специална публикация :)

Анонимен каза...

birkin bag
cheap golden goose sneakers
golden goose sneakers men
jordan sneakers
golden goose sneakers
kd shoes
golden goose outlet
off white hoodie
golden goose outlet
nike off white

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...