събота, 14 април 2012 г.

30-дневно предизвикателство: картичка № 2


Една съвсем семпла картичка за втория ден от предизвикателството. Използвам я, за да дам и нещо като съвет на всички онези, които тепърва започват да правят картички - своеобразно продължение на серията Как да правим бързо и лесно картички.

След като в първата публикация стана въпрос за основата на картичките, нека днес обърнем внимание на техния визуален център.

Всяка една картичка/с едно изключение, за което ще спомена след малко/, трябва да има визуален център, отправна точка, на която погледът да се спре в първия момент, в който я погледнеш. Не харесвам картички, в които погледът се лута поради множеството елементи с еднакво силно въздействие. Всъщност нямам нищо против картичките, на които има много елементи - те могат да впечатлят с многообразието, разкоша и богатството си. Имам против обаче, когато всички тези елементи имат еднаква визуална тежест, което в крайна сметка създава един малък хаос на ограниченото пространство на картичката.

Разгледайте картичките си - просто им хвърлете по един поглед, без да се вглеждате много-много. Може ли веднага и без колебание да посочите къде е своеобразният визуален център на всяка от тях?

Аз определено мога. Нека уточним, че не е необходимо този визуален център да е само един-единствен елемент. Той може да е и група елементи, които са в непосредствена близост един до друг.

Нека сега да споменем и за изключението - това са картичките с перфектен баланс - тези, при които има няколко визуални центъра, елементи или група елементи, които обаче разгледани като цяло, създават баланс и усещане за подреденост.

За да не бъда голословна, нека ви покажа и няколко съвсем произволно избрани примера за двата вида картички:

При тази картичка визуалният център несъмнено е розата:

При тази - пеперудата:

Ето един пример за няколко групирани елемента, които разгледани в цялост, създават визуалния център - патето, дървото и надписа:

А ето и пример за картичка, при която балансът компенсира липсата на визуален център:


Надявам се тази публикация да ви е била полезна. С пожелания за светли и благословени празници - до утре :)

8 коментара:

Te4eto каза...

Добре е някой да систематизира нещата. Браво Тони! Няма да ти кажа че днешната ти картичка е кой знае какво, но пък последната от публикацията ми е от най-любимите картички изобщо(имам предвид не само твои)!

Handmade_by_MaDe каза...

Полезно и интересно :),три красиви и две от любимите ми /розата и пеперудите/ твои картички!Весели празници и на теб!

Анонимен каза...

Тони, наистина е много полезен твоя опит, който споделяш с нас. А за тази картичка мога само да кажа - Творческа, Пролетна и МНОГО Свежа :-)

Елена каза...

Картичката много ми хареса,а съветите са много полезни, благодаря!

Диляна каза...

Визуалният център е може би първото нещо, за което мисля, докато решавам каква картичка да правя. Аз съм също на мнение, че прекалено натруфените картички объркват и не обръщат внимание на най-важната част от картичката, но пък да си призная и аз имам такива, чийто център трудно може да се определи :-) За свое оправдание си казвам, че центърът всъщност е самата картичка ;-)

Весели празници!

dani's cards каза...

Колко добре казано!Благодаря ти Тони! Една от любимите ми твои картички е тази с розата!А пък днешната ми хареса много - лека и изчистена и много пролетна!

Познавате ме като "Точица", "щурчо", "Елфи", "КрасИва" или може би не ме познавате? каза...

Тони, аз искам да ти благодаря за чудесните публикации, които са толкова полезни, колкото и картичките ти са красиви.
Мисля,че твоя блог спокойно може да служи за помагало на всеки крафтър, който тепърва прохожда, както и на такив акато мен, които вече почти цяла година правят картички, но още не са открили своя стил и имат проблеми с визулания център на картичките си :)
Много ми харесват примерите, които си дала - нагледни и ясни..Мисля си..,че би могла да издадеш учебник ..(сериозно го казвам)

Toni каза...

Благодаря ви!

Щурчо, разсмя ме, но пък кой знае... :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...