събота, 1 януари 2011 г.

Честита Нова Година и отново за Проекта 365


Преди да премина към същността на днешната публикация, искам да ви честитя новата 2011 година. Нека тя ви донесе много здраве, любов и късмет!
Нека бъде успешна, изпълнена с радост и усмивки!
От сърце ви желая да бъдете щастливи и да откривате вдъхновения всеки ден!

Освен поздравите друга важна цел е едно обещание - да напомня на всички, които искат да се заемат с Проекта 365 дни,  че днес е първият ден, в който да го направят. И тъй като в предходната публикация не успях да споделя всичко за проекта, преди няколко дни подготвих продължение. Този път ще споделя малките трикове, които ми помогнаха да успея през 2010г. и да го доведа проекта до успешния му край.

*  ако не пътуваме и сме си у дома, свалям снимките от фотоапарата на компютъра всеки ден. Отнема ми не повече от пет-десет минути. Прехвърлям снимките, избирам снимката на деня, обработвам я с помощта на Фотошоп, качвам я във Фликр и пиша текста към нея. Всеки ден.
Изключително важно за успеха на проекта е да не натрупвате твърде много снимки. В един момент само мисълта, че трябва да прегледате 100 снимки, да изберете 10 от тях, да ги обработите, качите и евентуално да напишете текстове, ще ви натежи до такава степен, че просто няма да го направите. Затова отделяйте по малко време всеки ден. След време ще ми благодарите за този съвет :))

*  в повечето проекти, на които попадам, номерират снимката с пореден номер - 1, 2, 3 и т.н. до 365. Аз обаче й поставям заглавие с конкретната дата - 01.01.2011 например или 31.12.2010. По този начин се ориентирам много лесно, когато погледна всички снимки като цяло, по-прегледно е и избягвам риска да имам две снимки за конкретен ден и нито една - за друг, което не е изключено да се случи.

* следващият ми съвет е никога да не чакате най-подходящия момент, за да направите снимката на деня - когато светлината е перфектна, когато нямате работа или когато сте в настроение. Направете снимката в първия възможен момент. Ако след това направите още снимки, при това по-добри и интересни - чудесно! Но ако не го сторите, поне знаете, че вече имате своята снимка на деня.

* и накрая - ако все пак пропуснете един ден, не се отказвайте. Лично на мен досега не ми се е случвало, но бъдете сигурни - дори и да пропусна някой ден, няма да изоставя проекта. Просто ще снимам следващия ден и ще озаглавя снимката с датата на предходния. Голяма работа, че това си е леко шмекеруване - след години със сигурност няма да си спомням за него. А и определено това е по-добрата алтернатива от мисълта - пропуснах деня, няма да се справя, отказвам се от проекта, нали...

Ако ви е интересно, през годината ще продължа с публикациите на тази тема.
А на всички, които решиха да се заловят с проекта - успех!
И не забравяйте - след години ще бъдете изключително благодарни за усилията, които сте положили. Заслужава си.



8 коментара:

Nana каза...

Tони, започвам! Само да си привърша кафето и цигарката и отивам да търся първият "обек"! :)
Честита Нова Година! По-спорна, по-щастлива!

Toni каза...

Благодаря за пожеланията, Нана! Моята снимка на деня вече е направена, обработена и качена във Фликр. Следвам собствените си съвети да не оставям всичко за последния момент. Не че и това не ми се е случвало :))

Le каза...

Честита да е Новата 2011 и на теб и всички близки и обични!
Проекта е прекрасен, захващам се и аз с него, макар и да започвам със снимки с телефона, докато заменя счупения фотоапарат с нов! Благодаря за публикациите ти за Проекта и се надявам да продължиш с тях! Благодаря за Насоката, Тони! За вдъхновението за творенията!

Маги каза...

Честита Нова Година!С пожелание за здраве и щастие!

Toni каза...

Маги, благодаря!
Ле, коментарите ти винаги ме карат да се усмихвам. Благодаря ти за ентусиазма и положителното настроение! Що се отнася до снимките с телефона - това също е добър вариант. Във Фликр има групи, които снимат само и единствено с телефон.

Chiges каза...

Хубава и щастлива нова година, Тони!
За късмет не забравих първите две снимки, макар да не бях навреме тук за напомнянето :D. За първия съвет обаче още от сега съм ти благодарна- вече имам 2 необработени снимки :( и ако не го бях прочела, тенденцията само щеше да се задълбочи.

Анонимен каза...

Тони, благодаря ти за съветите и ще чакам с нетърпение следващите ти публикации по темата. Започнахме проекта заедно с племеницата ми, която е на 14 години ;o)

Успех през новата година!
Devilkin

Toni каза...

Ако знаете колко се радвам, че ще си имам прекрасна компания тази година. Благодаря ви за ентусиазма!

Chiges, наистина редовното ъплоудване на снимките за мен е един от основните фактури за успешното приключване на проекта. По себе си знам, започна ли да отлагам нещо, вероятността в крайна сметка изобщо да не го свърша, е голяма...

Devilkin, специални поздрави на племенницата ти. Само като си представя какво богатство би било, ако имах подобни снимки от времето, когато аз бях на 14 години. Успешна, здрава и щастлива нова година и на теб!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...