понеделник, 27 декември 2010 г.

365 дни в снимки

Photography is a way of feeling, of touching, of loving. What you have caught on film is captured forever... it remembers little things, long after you have forgotten everything.” Aaron Siskin



В края на миналата година започнах все по-често да попадам на теми за Проекта 365 дни. Бях чувала за него и знаех, че целта е да правиш по една снимка всеки ден от годината. Дотогава не се бях замисляла сериозно да участвам. Струваше ми се твърде ангажиращо и мислех, че няма как да намеря време за снимки всеки ден. Но зрънцето на идеята вече бе посято и усещането, че може би ще се получи, не ме оставяше. Прочетох, че се развиваш като фотограф и  променяш погледа си върху заобикалящия те свят. Без да умувам повече, реших, че от опит глава не боли. Пък и мен много ме бива да започвам разни проекти. Да ги докарвам докрай обаче е нещо съвсем различно... Е, с този проект се справих. И не само се справих, но и ще продължа да снимам всеки ден. Не знам докога - докато имам желанието да го правя.

Сега почти 365 дни по-късно ще призная, че едва ли съм се развила кой знае колко като фотограф, но въпреки това именно този проект е едно от най-смислените неща, които направих през тази година. Преди да споделя защо, нека разсея няколко заблуди.

Заблуда № 1 - оказа се, че никак не е трудно да снимаш всеки ден. И това го казва човек, който пет дни от седмицата е на работа от осем до пет, и, не, не нося фотоапарат със себе си, когато съм на работа. Въпреки това няма ден, в който да не съм направила снимка и това, честно казано, не ми коства никакви усилия. В един момент се превръща просто в навик, в част от ежедневието.


Заблуда № 2 - не е нужно всички снимки да са добри. Напротив. Някои от моите снимки са хубави, други -  впечатляващи, но повечето са просто уловени моменти от ежедневието. Обикновени снимки с множество несъвършенства, които обаче само месеци или дори дни по-късно вече придобиват съвсем ново значение.


Заблуда № 3 - никак не е трудно да намериш обекти за снимка всеки ден, дори и най-често да снимаш само у дома. Децата ми са обичайните заподозрени. Но освен тях снимам всичко, което ме заобикаля - книги, храна, рисунки от детската градина, тетрадки, дискове, гледката от терасата и какво ли още не. И най-любопитното е, че след време именно онези снимки, които съм направила с мисълта "просто трябва да снимам нещо", предизвикват най-голям интерес. Защото съм насочила фотоапарата си към нещо необичайно - нещо, което по принцип не бих снимала.


Заблуда № 4 - не е нужно да споделяте снимките си с целия свят. Снимките от моя проект са качени във Flickr, но са отбелязани като лични, така че съвсем спокойно използвам всякакви снимки, без да мисля много-много дали са хубави като композиция, цветове или обработка и без да имам притеснения за навлизане в личното ми пространство.


И накрая - защо този проект се превърна в толкова важна част от живота ми?
Всъщност преди това, една уговорка - моят проект е малко по-различен от повечето такива. Аз не просто снимам всеки ден. На почти всичките ми снимки от проекта има добавени и текстове. В няколко реда споделям/със себе си/ какво интересно се е случило през този ден, записвам реплики на децата си, впечатления от пътувания, срещи с хора. И именно тези текстове наред с уловените моменти на снимките превръщат този проект в нещо толкова специално.

Това е проект-емоция. Толкова спомени, чувства, моменти, уловени в 365 снимки. Една година с нейните усмивки, прегръдки, сълзи, пътувания, игри, срещи, хора. Паметта ни е краткотрайна, толкова бързо забравяме ежедневните, обикновените моменти. И именно затова за мен тези снимки са истинско богатство. Трудно мога да опиша удовлетворението и емоцията, които изпитвам, когато погледна някоя снимка и възстановя деня пред очите си. А и децата ни се променят толкова бързо, израстват сякаш с минути. Затова за мен е важно да уловя отлитащото време още веднъж - освен със спомените си. И този проект, с неговите 365 снимки, е моят начин. Опитайте - няма да съжалявате :)

Ето само малка част от снимките през юли и август в моя проект (наред с горните):




25 коментара:

Addii каза...

Тони снимките са страхотни!Весели празници!!!

Анонимен каза...

Тони, статията ти определено е много надъхваща. Непременно ще опитам ;o)
Благодаря ти за вдъхновението!
Devilkin

Руми каза...

Много хубава публикация, Тони.

Lionelsa каза...

Проектът ти е страхотен! Ще ви остане невероятен спомен. Весели празници!

Le каза...

Впечатлена съм! Запомних всичко, дума по дума. Идеята ти с текста към всяка снимка и ден ме вдъхнови и те поздравявам за това, че си направила за себе си и всички около теб дните ви по-специални, ценни и благодарни!

LaMartinia каза...

Мисля да започна от 1-ви. Отдавна го планирам, сега имам нов обектив и май е време тествайки го да се захвана с проекта. Това си е дневник в снимки, мисля че ще е забавно предизвикателство, твоята публикация ме надъха още повече:-) Поздрави, Тони!

Toni каза...

За всички, които ще опитат - ще се окуражаваме взаимно. Аз продължавам с пълна сила. Но наистина си струва и изобщо не е толкова трудно. Напротив - когато се превърне в навик, остава само забавлението :))
Всъщност под сурдника ще споделя, че Руми, която коментира малко по-нагоре, също снима всеки ден тази година. Осъществяваме с нея фото-мост от двата края на света. Руми, ако искаш, сподели и ти ред-два. Нали е голямо приключение :))

LaMartinia, честит обектив! Пожелавам ти поне 365 чудни снимки с него :)

И благодаря на всички за коментарите!

Маги каза...

Страхотен проект, Тони! Снимките ти са много хубави. Сигурна съм, че освен всичко друго е и един прекрасен спомен.
Момчетата ти са големи сладури! :)

Toni каза...

Благодаря ти, Маги!

Nana каза...

Toва е чудесна идея и ако някой се наеме да ми припомни на 1-ви да започна и аз, ще съм му много благодарна! :) Жалко, че не мога да погледна колажа по-голям, децата ти изглеждат невероятно красиви!

Mila каза...

Наистина е много вдъхновяващо, иска ми се още сега да взема фотоапарата и да започна да щракам! Дано ентусиазмът ми не секне толкова неочаквано, колкото се появи! А може ли да те питам какво правиш с разпечатаните снимки-правиш ли скрапбук страници с тях или по какъв начин ги съхраняваш?

Toni каза...

Нана, благодаря и имаш едно напомняне от мен :))

Мила, миналата година, аз започнах да снимам всеки ден точно през декември - така че можеш да започваш да щракаш още сега - докато ентусиазмът е налице:)
Разпечатвам всички снимки от проекта с размери 4 х 6 инча и ги подреждам в албуми. С голяма част от тях правя скрапбук-страници, като използвам точно текстовете, които съм записала преди това.
Всъщност в началото на следващата година ще напиша още една-две публикации, свързани с проекта.

Chiges каза...

Чудесно начинание, Тони :). Изобщо не съм си и помисляла, че ще се справя с подобен проект. Казваш, че никак не е трудно да се снима всеки ден, но ми е малко трудно да повярвам :). Две поредни години не се справих с простичък вариант 25- само от първи до 25 декември, но не се справих. Тази година изобщо не започнах :).
Не знам дали ще започна да снимам по- добре, но за мен емоционалната стойност би била по-голяма :).
Хайде, някой да напомни дружно :D

Toni каза...

Очаквайте дружно напомняне на първи януари :))
Що се отнася до това дали е трудно начинание... не знам... на мен наистина ми се струва лесно. Сигурно защото вече се е превърнало в навик :))

Руми каза...

Тони, благодаря за дадената ми дума. :-). Страхотно е да видиш зараждащия се ентусиазъм!!!! Важно е мисленето, с което се подхожда към проекта. Ако на него се гледа като задължение колкото да се изпълни бройката, не след дълго (поне за мен) ще се превърне в досада. Ако обаче се подходи с мисълта, че след 365 дена ще имаш спомен (в снимка и думи) за ВСЕКИ ЕДИН ДЕН от изминалата година – това е безценно, поне за мен.

Valchen каза...

Страхотно съм впчетлена от снимките, които си направила - прекрасни са, дори изглеждат като професионално композирани и заснети! Мисля, че е доста привлекателен проект и с приближаването на първия ден от новата година ми изглежда съвсем реалистично да започна нещо такова - струва ми се много зареждащо с положителни емоции! Поздравления и пожелания за много прекрасна година!

Toni каза...

Руми, благодаря от сърце, че се включи.

Valchen, много ти благодаря - и за комплимента за снимките ми, и за чудесните пожелания! Много ще съм щастлива, ако още хора се включат с проекта. Желая ти весели празници и щастлива 2011г.!

Maria Pepeldjiyska каза...

Е, жалко че не съм рлазбрала по-рано, щях да се включа и аз....
Хубава, креативна и здрава година!

Toni каза...

Пепеляшка, изобщо не е късно да започнеш и сега. Само си представи, че другата година по това време ще имаш поне 365 снимки - чудни спомени за отминалата година.

малки неща каза...

Прекрасни снимки, чудесна идея, благодаря за споделеното! Около блога и без това снимам почти всеки ден, така че се замислям... Може би :).

Честита Коледа и Честита Нова година, Тони! Да е здрава,изпълнена с много обич и щастливи моменти с любимите ти хора! Поздрави и приятно списване на този блог, творене и снимане! :)

Toni каза...

От сърце благодаря за пожеланията!
Групата ни се увеличава все повече:)

Lina каза...

През блога на Мария попаднах и на твоя и съм истински впечатлена. Всичко което твориш ме зарежда с толкова положителна енергия. А проекта 365 е разкошен, за мое съжаление нямам хубав апарат а и май вече е късно да стартирам :-( а какво да правя с дните до 14 януари :-)

Toni каза...

Добре дошла, Лина! Аз пък чрез коментара ти попаднах на твоя блог и вече е отбелязан сред тези, които следя. Хубаво е да откриваш сродни души:)
Що се отнася до проекта, аз със сигурност ще опитам да те окуража - нито липсата на фотоапарат е пречка, нито малкото закъснение - ако изобщо може да се нарече така. Представи си, че твоята прекрасна година започва точно днес, когато направиш първата снимка. Защо пък трябва да придаваме на първи януари толкова голяма важност :)))

Lina каза...

Права си Тони защо пък наистина :-) Щом започна ще ти кажа да ме отбележиш в списъка на снимащите :-) Дано при мен ти хареса! Поздрави най-сърдечни!

Анонимен каза...

golden goose outlet
hermes
golden goose black friday
fear of god outlet
golden goose outlet
off white shoes
supreme new york
a bathing ape
curry 9
golden goose sneakers sale

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...