сряда, 31 октомври 2012 г.

Открития в мрежата - помпони като разделители за книга


Идеята, която ме накара да се усмихна днес, открих в сайта Design Mom - разделители за книга под формата на помпони. Време е да разровим преждите, да открием най-хубавите цветове и да се позабавляваме. Всъщност това е още една идея за ръчно направен подарък за предстоящите коледни празници.

понеделник, 29 октомври 2012 г.

Пеперуди от велпапе


Ако обърнете внимание на пеперудите от тази серия картички, ще видите, че са направени от опаковка от велпапе. Честно казано, не си падам особено по рециклирането във вариант "вместо да хвърлям, да го използвам за картичките си", но в случая цветът на картона беше идеален, а дебелината и структурата на велпапето добавиха интересно звучене към винтидж стила на картичките. Успешният опит ме обнадежди и приготвих още необичайни материали, с които да експериментирам.

Всъщност идеята на тази публикация бе не само да ви покажа пеперудите, но и да споделя една идея за коледен подарък. 

Определено не е твърде рано да помислим за коледните подаръци, които ще направим тази година на своите близки и приятели. Хрумна ми, че един комплект картички може да се превърне в чудесен подарък. На всеки му се случва в определен момент да има нужда от картичка. Със сигурност ще бъде улеснен, ако вместо в последния момент да търси подходяща такава, да има под ръка не каква да е картичка, а ръчно направена.


Можем да направим пет-десет картички с общо звучене, да ги поставим в красива кутийка или да ги завържем с интересна панделка и малкият ни подарък е готов.


С пожелания за красива есенна седмица и топли усмивки - доскоро!

събота, 27 октомври 2012 г.

Открития в мрежата - чудно красив винтидж шкаф


Оказва се, че с малко сръчност, няколко кибритени кутийки, боя, шкурка, лентички за квилинг и много вдъхновение може да се направи чудно красив винтидж шкаф. Нямам дъщери, нито кукленска къща, но точно този бих приютила с удоволствие.

Източник - Pinterest.

четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Блестящи орнаменти

Да добавиш блясък към орнаменти с фино изрязани мотиви е мисия не само възможна, но и лесна, когато използваме малък трик. Вместо да изрязваме орнаментите с пънч или специална машина от рода на Биг Шот, а след това да опитваме да покрием всяка част с лепило и да я посипем с блясък, можем да започнем по съвсем обратния път. И така:


Първо трябва да си осигурим непотребен, но тънък лист хартия. Наблягам на дебелината не за друго, а защото не всички пънчове или шаблони за изрязване могат да изрежат по-дебел пласт хартия, а ние ще добавим към този двойно залепващо тиксо.

Покриваме част от листа с големина колкото на орнамента, който ще изрязваме, с двойно залепващо тиксо от рода на това:

Изрязваме с помощта на пънч или Биг Шот орнамента.

Отлепваме хартиената част от тиксото.

Посипваме орнамента с блясък и сме готови.

Бързо, лесно и удобно :)

неделя, 21 октомври 2012 г.

Първата за сезона коледна картичка и новости в блога


Време беше да публикувам в блога и първата коледна картичка за този сезон. Закъснялата есен и прекрасното време навън не ми навяват коледни мисли, но пък един благотворителен базар в края на ноември ме накара да запретна ръкави и да направя поне една дузина. Ще ви ги показвам периодично, стига да ми остане време за някакви що годе смислени публикации.

Мислех и за онлайн - класа, за който бях писала, и е време да призная, че няма да се справя. Краят на годината ми се виждаше толкова далече тогава, когато писах за първи път за идеята, а се оказа, че преполовихме и октомври, без да ми остане време да свърша нищо друго, освен да измисля концепцията и да направя няколко картички. Уви, явно съм настроена твърде оптимистично за нещата, с които мога да се справя в рамките на деня. Но пък с удоволствие ще споделя и направените картички и някои идеи като отделни публикации.

Освен новата заглавка - за която не съм съвсем сигурна доколко ми допада, но определено имах нужда от промяна, от известно време в блога има и нов раздел - Често задавани въпроси, в който опитах да отговоря на въпросите, за които почти ежедневно получавам запитвания на имейл.

Много ми се иска да измисля и нещо за Коледа - всъщност имам много идеи, просто се питам коя от тях действително ще мога да реализирам - и като време, което да отделя, и като енергия и мисъл. Много отдавна не бях правила поръчка на материали, но тези дни очаквам такава от Simon Says Stamp, при това почти изцяло с коледна тематика. Дали да не опитам отново 30-дневното предизвикателство, но този път само и единствено с коледни картички?...


вторник, 16 октомври 2012 г.

Открития в мрежата - красиви цветя от хартия


В блога на Ellinee Journal не само може да научите как да направите тези прекрасни орхидеи,


но и да изтеглите шаблон за красиви рози,


както и да видите стъпка по стъпка снимките, които са ви нужни, за да измайсторите чудни  божури.

неделя, 14 октомври 2012 г.

Мъфини с вкус на захарни понички


И след рецептата за сладоледа, дойде ред на втората такава - за мъфини с вкус на захарни понички. Правя мъфини у дома може би един път месечно, но точно тези бяха толкова мълниеносно унищожени, че реших да споделя рецептата. Може би и на вас ще ви се усладят :)

Рецептата е от блога Baked Perfection със съвсем леки промени от моя страна.

Необходимите продукти са:

220 гр.брашно
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. канела
2 големи яйца
280 гр. кисело мляко
170 гр. кафява захар
4 с.л. олио
ванилия

половин пакетче масло
кафява захар
канела

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Сложете хартиени кошнички в тавата за мъфини. Тази част я пропуснах поради незнайни причини и после съжалих, защото мъфините трудно се отделяха от силиконовата форма. Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта и канелата. В отделна купа разбъркайте леко яйцата, киселото мляко, захарта, олиото и ванилията. Добавете към тази смес сместа с брашното и разбъркайте отново леко, докато се смесят. Не бъркайте твърде енергично.
Разпределете сместа в тавата за мъфини и печете около 12 - 15 минути.

Докато мъфините се пекат, разтопете маслото в съд, малко по-голям от един мъфин. Смесете захарта с канелата в плитък съд. Веднага след като извадите мъфините от фурната, ги потопяйте един по един първо в разтопеното масло, а после и в захарната смес. Оставете ги да изстинат върху решетка.

Получават се много интересни на вкус мъфини, които действително напомнят на захарни понички.

Добър апетит :)

вторник, 9 октомври 2012 г.

За щастието * Вили Веселинова - "Всички се стремим към това да бъдем щастливи"


И след твърде дълго прекъсване на рубриката "За щастието", днес се завръщам с гостуването на един изключително талантлив и прекрасен човек - Вили Веселинова от Vili's Art


Кое е онова, което знаеш за щастието сега, и което не знаеше, когато бе на 18 години.
Винаги съм преследвала щастието под една или друга форма. Душевното ми равновесие и комфорт са приоритет за мен и, за съжаление, се е случвало да ги постигна за сметка на най-близките ми. Определено, майчинството много ме промени. Тогава, когато бях на 18, мислех, че трябва да намеря пълното щастие на всяка цена, раздавах емоции, влагах усилия, безусловно се опитвах да променям околните, за да отговарят на моите критерии. Сега вече зная, че понякога са необходими компромиси, че е нужно не просто да изискваш, а да приемаш хората такива, каквито са – с недостатъците им, да ги харесваш и приемаш, въпреки това... Че щастието са поредица от неща, дребни детайли, образуващи цялостната картина.
Вярваш ли, че щастието може да се превърне в своеобразна цел в живота и съзнателно да се стремим към това да бъдем щастливи.
 
Да, категорично! Кога осъзнато и контролирано, кога интуитивно, всички се стремим към това да бъдем щастливи.

 
Назови едно простичко действие, част от ежедневието ти, което безотказно те прави щастлива.
Много простички ежедневни неща ме правят щастлива – прегръдките на децата ми, начинът, по който ме посреща котето, смехът и шегите, които разменяме със съпруга ми, цветята на масата ...
Ето, сега, в момента, докато отговарям на въпросите ти, седя на верандата на вилата, а котето скочи на масата и напипа празната ми чаша от кафе – виж как се напъха в нея:
Не е ли сладко?
А има ли нещо, което се улавяш да правиш често, въпреки че неизменно разваля настроението ти.

Не често, ежедневно гледам телевизионните новинарски емисии, а поне половината новини в тях развалят настроението ми.
 
Какво правиш, за да се отърсиш от мрачните мисли и лошото настроение.
Аз не се поддавам на влиянието на мрачни мисли. Колкото и странно да звучи за човек на средна възраст, аз съм неподправен оптимист. Когато нещо ме е ядосало, беснея малко и после ми минава бързо. От друга страна, аз имам и своите интереси – скрапбукинга (реален и дигитален), кулинарията, фотографията, обзавеждането, а и много обичам да чета. Никога не скучая и винаги намирам някакво приятно занимание, което да ме пренася от едно състояние, в друго.

Има ли чисто женска страст, която те прави щастлива и й се отдаваш с удоволствие.
Да, това е шопинг терапията. Особена страст са ми обувките и чантите, вече не мога да им намирам място в къщи.
Има ли занимание, което у околните може да предизвика досада или недоволство, но теб те прави щастлива.
Картичкоправенето със съпровождащите го боклучки и разхвърляне е нещото, което на мен носи много удоволствие, а съпругът ми и децата не могат да понасят. Вероятно, ако имам мое местенце за това занимание, нещата няма да са толкова трагични. Въпреки протестите обаче, аз продължавам да си режа хартийките и да разхвърлям винаги, когато имам вдъхновение.

Какво можем да научим за щастието от децата.
При децата щастието е безусловно, те не го търсят, то само ги намира - в най-простата игра, във всеки жест на внимание, проявен към тях, в приказката за "лека нощ"... Но с течение на времето, моделирайки го по свой образ и подобие, изместваме критериите им за щастие и те се променят. 

понеделник, 8 октомври 2012 г.

Вдъхновения от мрежата - уникални картини


Може ли да повярвате, че за направата на тези картини художникът Federico Pietrella е използвал само и единствено печат за отбелязване на дата. Аз останах безмълвна, когато ги видях. Уникално!
Още от картините и процеса на изработка може да видите тук.


петък, 5 октомври 2012 г.

Орнаменти за картички


Чела съм в блоговете за картички, направени с печати, че момичетата предварително оцветяват картинките, за да са им под ръка, когато започнат да работят.

В един такъв момент ме осени идея. Всъщност преди да ви разкажа за идеята - едно лирическо отклонение: непрекъснато ми хрумват какви ли не идеи, които обаче почти мигновено забравям. Докато пред около месец не намерих най-простичкото и очевидно решение. Една от причините блогът напоследък да се обновява по-често е, че започнах да си записвам тези идеи. Нося със себе си навсякъде един бележник и когато ми хрумне нещо - нова идея, проект, публикация, просто ги отбелязвам. Оказа се, че след това реализацията им ми се отдава много по-лесно, отколкото ако разчитам на обичайния си леко разсеян манталитет.

И слагаме край на лирическото отклонение с идеята, че можем предварително не само да оцветяваме печати, но и да направим орнаменти за украса на картичките или другите ни проекти. 

Един ден, когато не ми се правеше картичка, но пък исках да поработя с материалите си, реализирах идеята и направих орнаментите/embellishments, които виждате в тази публикация.
В бъдеще, когато реша да правя картичка, мога само да посегна към един от тях и съм готова да се обзаложа, че да направя картичката от начало до край ще ми отнеме не повече от пет-десет минути.


Принципът на направата на всички орнаменти е един и същ - наслагване на множество пластове един върху друг. Всеки пласт, направен от различна хартия и в различна форма, всеки следващ, малко по-малък от предходния.
Между другото, това се оказа идеалният начин за оползотворяване на всички онези парченца хартия, които са ми останали от другите картички.


Надявам се, че идеята ви допада и че вие самите ще я реализирате.
С обещание скоро да ви покажа и картичка, направена с някой от тези орнаменти, ви желая хубав ден и слънчев уикенд :)

сряда, 3 октомври 2012 г.

Книга на добрите думи


Когато погледнах тази картичка и се замислих как да ви я представя, погледът ми се спря на надписа - Happy days/Щастливи дни и по някаква странна асоциация се сетих за идея от книгата The Beauty of Different на Karen Walrond.

Идеята да си създадем собствена книга на добрите думи. Бележник, в който да записваме комплиментите, благодарностите, положителните отзиви, добронамерените коментари. А също и похвалите, отличните оценки. Всичко мило, което са казали за нас или направеното от нас.

Така неусетно ще създадем собствена книга на добрите думи. Такава, която да разгръщаме в дните, в които се чувстваме зле, а щастието упорито ни отбягва. Кой няма нужда от повдигане на духа в моменти, в които се съмнява и в себе си, и в това, което е направил. Не сме ли понякога твърде самокритични и твърде строги към себе си. Не би ли било хубаво от време на време да се окуражаваме с положителната представа на другите за нас.

Някой би репликирал, че човешкото лицемерие е вездесъщо. Не бих го отрекла напълно. Но все пак си мисля, че всеки от нас може да разграничи добрите думи от кухите комплименти, искрената благодарност от подмолната любезност.

И така, нека създадем книга, отражение на нашите достойнства, на положителните ни качества, на това, което другите забелязват и ценят у нас. За да бъдат дните ни щастливи :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...