неделя, 9 септември 2012 г.

Метаморфозите на една картичка


Днес реших да ви покажа стъпка по стъпка как създавам една картичка. Споменавала съм тук, че правя картичките си бързо - обикновено ми отнема около 15 минути или малко повече, но със сигурност не повече от половин час. Ако картичката не се получава, просто я оставям, за да я довърша друг път, или започвам отначало. Това че правя картичките си бързо обаче, не означава, че не променям в движение хартиите, детайлите, дизайна. Напротив, правя го непрекъснато и всъщност почти винаги крайният резултат няма нищо общо с първоначалната идея.

И така, началото на тази картичка бе поставено с надписа, който бях решила непременно да използвам - споменавала съм, че много често разпечатвам надписите си без идеята за конкретен проект и винаги имам предварително готови такива. Надписът реших да съчетая с тази хартия, която ми беше под ръка - от едната страна с изрисувани рози, а от другата с точки на син десен. Всъщност често използвам двустранни хартии за една картичка - все пак дизайнерите са ме улеснили, съчетавайки десените и цветовете и не е нужно винаги да търся подходящи комбинации:


Следващата стъпка бе да избера основата на картичката. Стана бързо, нямах колебания - веднага посегнах към същия картон като този, на който бе разпечатан надписа. В крайна сметка картичката е проект, който трябва да излъчва единство и цялост, а не да ни обърква с твърде много цветове и десени:


В този момент ми се стори, че хартиите се сливат твърде много и че на картичката й липсва контраст, рамка - нещо, което да те накара да проявиш интерес и да се загледаш в нея. Видях на работната си маса парчета тъмнокафяв картон, който реших да използвам за основа на двете цветни хартии:





Не, отново нещо липсваше. Картичката имаше нужда от цвят. Посегнах към едноцветна хартия в розово - червеното като отпратка към розите в случая би бил твърде очевиден избор - розовото обаче като един по-мек цвят като че ли щеше да се съчетае добре, освен това на самите рози имаше леки розови оттенъци. Използвах розовия цвят като основа за кафявия картон. И тъй като картичката освен от известно омекотяване и добавяне на цвят, имаше нужда и от още някакъв детайл, от същия розов десен изрязах и пеперуда, която сложих над надписа:




За съжаление, картичката отново не беше това, което търсех - контрастът като че ли беше в повече, а кафявият цвят й придаваше твърде геометричен вид, като отнемаше от романтиката на розите и розовия цвят, както и от мекотата, към която се стремях. Кафявият картон трябваше да си отиде:


 Хм, картичката вече определено изглеждаше по-добре - имаше романтично, нежно излъчване. Но отново не ме удовлетворяваше - дали розовото не дойде в повече... Реших да опитам да го сменя с друга основа - този път в син цвят. И тъй като десенът бе съвсем различен от десена на синия цвят с точките, реших да сменя и него:



В този момент реших да спра - това беше картичката, която ми се искаше да направя, макар и в началото да нямах никаква идея как всъщност трябва да изглежда. Ако погледнете горната снимка, ще видите, че единственият детайл, който добавих, бе тънката лента в розово под надписа, която като цвят създава отпратка към розовата пеперуда и така създава усещането за баланс и единство.

Разглеждайки сега снимките, установявам, че и предпоследният вариант - този в розово не изглежда никак зле, но на живо определено синият вариант е този, който ме кара да съм доволна и удовлетворена.

Беше ли ви интересна тази публикация? Ако да, с удоволствие и друг път бих ви направила свидетели на творческия си процес :)

11 коментара:

Dani B каза...

Тони, много ми беше интересно да проследя процеса на създаване на картичка от теб! Благодаря за споделеното! Хубава неделна вечер!

Vili M. каза...

Да, интересно и красиво! Стигнах до извода, че ти по бързо вземаш решения от мен - аз пробвам поне 7-8 варианта. Благодаря ти за споделеното! Апропо тази публикация може ли да се приеме, като начало на онлайн класовете? :)

Kati каза...

Интересно, разбира се :) Искаме пак!

Toni каза...

Вили, не, определено това не е начало на онлайн-клас :))
Макар че, между другото, наистина вече не само измислих тематика на бъдещ такъв, но и отделните теми, които да включа в него. Сега остава най-трудното - да намеря време да създам и самите картички :)

Диляна каза...

На мен и предпоследният вариант много ми харесва :-) Интересна публикация, благодаря :-)

Lulu каза...

Много симпатична публикация:) Всичките варианти ми харесват!

KalySto каза...

Много ми хареса да се "разходя" из творческия ти процес и мога да кажа,че малко ти завиждам.На мен 15 минути ми стигат да мина един слой оцветяване или да срежа хартиите, но пък следващите 1-2 или 3 часа, до края на картичката, са си моята доза удоволствие. С интерес ще видя и други такива постове :)

Анонимен каза...

Тони, много интересно ми беше да проследя разсъжденията ти. С удоволствие бих чела и други такива публикации.Благодаря ти.
Руми

Анонимен каза...

Много ми хареса публикацията! Ва мен картичката ми харесва най-много в последния й вариант :) Надявам се и за в бъдеще да има други такива постове! Много ми беше интересно, въпреки че изобщо не се занимавам с изработка на картички.
Поздрави!
Мирослава

Маги каза...

Чудесна идея да покажеш как твориш. На мен определено би ми било интересно да видя още такива публикации.

Didi Georgieva каза...

На мен също много ми хареса идеята, и ще се отбивам доста често, за да се вдъхновявям.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...